HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Avatatlan Sam

Csak hogy ne érezd magad egyedül, ha nem tudsz hozzászólni valamihez.

Pofa be! (Tais-toi!)

2007.12.16. 23:16 Avatatlan Sam

Rohadt nehéz irónikusan írni egy olyan filmről, ami amúgyis egetrengető hülyeségekkel van tele. Na jó nem egy Nagy durranás (úgyértem nem az az amcsi film), hanem afféle igazi francia vígjáték. Kevesebb robbanás, több humor, a franciák megint remekeltek.

  Igen Nem Talán
Dugnak benne?
Bazmeeeeg?
Diabetikus de ehető?
 Ruby-nek lószeme van?
 Jófilm?

Az egyetlen ami elszarja az összhatást, hogy ugyan mi a faszér rabolnak a maffiózók pénzszállítót... Hacsak nem biztosítási csalásra készülnek;) Attól még persze kellez, hogy legyen valami ürügy a sok lére, meg hogy miért is kerül Ruby dutyiba. Azt viszont kevésbé kell magyarázni, hogy Quentin miért kapja a beutalót, viszont bemutatni annál inkább. Zseniális figura ez a Quentin, akiről többen egyenesen azon a véleményen vannak, hogy ilyen kevés neuronnal ember nem születik. Értelmi képessége Fekete Pákóéval vetekszik. Egy kifejlett zöldszemes ostoros, aki egy sikertelen pénzváltórablás után bepróbálkozik a szemközti hitelbanknál is. Miután ott sem jár több sikerrel mint a partidrog az ökotáborban, bemenekül egy közeli moziba. Itt ugyan  meglehetősen hamar szimbiózisba kerül a kábé hétszáz kisikolással, a cellájában már komoly kihívást jelent számára a beilleszkedés szobatársai közé.

Bár mindent elkövet, hogy kellemesebbé tegye sorstársai számára a lehangoló körülményeket, sajnos senki sem nézi jó szemmel szegény Quentinnek Montargisból, ha például szecskavágó félseggfejnek hívja őket. Elkötelezettségének letörése a jóbaráti viszonyok kialakítására kilátástalannak látszik, mert bár végtelen jámbor ember, nemigen marad alul a "kicsi a rakás" nevezetű népi játékok alkalmával. Bár a börtönigazgató a kedves bűnözők testi épségének megőrzése érdekében megpróbálja lepasszolni őt a gyogyóba, terve kivitelezésével sajnos zsákutcába fut, mivel a főorvos szerint Quentin nem bolond, csak hülye. Így mivel állítása szerint hülyék háza nincs, nemtehet semmit az ügyben (nállunk van, úgyhívják Parlament - a szerk).
Ruby egész más tészta. Egy szót sem hajlandó szólni, pedig egyes rendőrtisztek szerint ez felettébb kívánatos cselekedet lenne, mert vallomásával rá lehetne húzni a vizeslepedőt a környék Al Caponejára. Viszont ebben az ügyben érdekek ütköznek, mert Ruby nagy szerelmét pont az említett gengszter úr tette el láb alól a minap, és úgy érzi, nézeteltérésüket személyes megtorlás útján lehet csak rendezni. Azért a derék nyomozó megpróbálja szóra bírni a néma lófejű gyilkost, de miután egy krimi levetítésével sem kapja meg a hőn áhított vallomást, hirtelen ötlettől vezérelve betereli hozzá a retardált szófosót. Eleinte úgytűnik Ruby jól bírja a lelki terrort, ezért a neandervölgyi Toldi Miklós új barátra lel benne ("szuper fickó, minden érdekli... bármit mondhatok neki. a barátom"), ezért már egy közös vendéglátóipari helység felállításán gondolkozik. Ebben persze nincsenek egy véleményen - ha lehet ezt mondani egyáltalán, mivel Ruby nemépp a börtönlakó szubkultúra hangadó egyénisége -, és kétségbeesésének öngyilkossági kísérlettel ad hangot egy éjszaka alkalmával. Ezen irányú igyekezete ugyan meghiúsul, viszont mivel átszállítják a gyépésekhez, esély kínálkozik a szökésre. Teljesen nyilvánvaló viszont, hogy Quentin követi egyetlen barátját, mégha fejjel is kell hogy rohanjon a falnak. Úbazz ide be kell írnom a film egyik legjobb dialógusát:


"- Nemtudom összeszedni a gondolataimat.
- Nembaj, hagyd őket szanaszét!"


Mivel az ember alapvető ösztönei közé tartozik a szabadság iránti vágy, nem meglepő hogy Ruby szökési terve mellett készül egy alternatív irányzat is. Hamar kiderül, hogy az utóbbi lesz a nyerő. Mégha Ruby verziója egész profinak is tűnt, az emberi hülyeséget alábecsülni nem szabad, mert a "B" terv meglepően jól sikerül. Azonkívül, hogy Rubynek kishíján eltörik a karja, legfeljebb csak annyi negatív hozománya lesz az akciónak, hogy Martínót nem veszik be az üzletbe.


Egyszó mint száz, dobbantanak a napköziből hogy hamarosan egy bmw-vel, egy fingó  tehénnel gazdagodva likvidálják a főgonoszt. Útközben persze úgy cserélgetik a kocsikat, ruhákat és pofonokat, mint Eszmeralda (vagy Luszeszíta, a fasztuggya) a testvéreket. Nemtudom más is észrevette-e már, hogy a francia filmekben a negatív szereplőknek mindig valamilyen német járgányuk van. A történet vége felé azért minden a helyére kerül, Ruby még egy új csajt is talál egy elhagyott csehóban.

"Amint felbukkan egy nő, annyi a nyugalomnak."
  "A fingópárnát félted, vagy a bőgő tehenet???"

A csajt nemdugjákmeg, de még csak nem is vetkőzik. Ezt kivételesen nem bánom most, ezen a filmen ugyanis csak rontott volna. Így jó, ahogy van:) Azt ugyan nemértem, mikor akarnak ezek kocsmát nyitni, mert bár sikerül lelövöldözniük minden gonosztevőt, a végére csak elkapják őket a jardok. De ebbe talán nem is érdemes nagyon belemerülni, elégedjünk meg azzal, amit a film sugall (mármint hogy nem ülnek majd sokat).



Na elég lesz ennyi mára, ez egy jó film, meg kell nézni. Tanulsága nincs a sztorinak, de nemtudom megállni, hogy valamit ne összegezzek, úgyhogy nesztek:

"A frankoknál nagyobb bűnnek számít német verdával járni, mint bankot rabolni."

- Avatatlan Sam

28 komment

Címkék: vélemény film jean reno gérard depardieu

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszervolt.blog.hu/api/trackback/id/tr47266335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freestate 2007.12.17. 08:15:31

Ehhe, kedvet kaptam, hogy újra megnézzem ezt a remek filmet, köszi:) Ha nem érnék be időben melózni, akkor ez emiatt van:D

Cosmic Girl · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.17. 11:46:15

1: nem jövőre lett új film a blogon, ennek örülünk
2: Pofa be! lett, ennek még inkább
3: Sikerült szatírt szerezni a kedves szerzőúrnak... de honnan a ...? Áh, mindegy is. Minden tiszteletem a tiéd (vagy valami ilyesmit mondtam, és mint az imsert keleti bölcsesség mondja: a zígéret szép szó.)

Quentin vagyok Montargis-ból.
Ruby! Bazdmeg! Ruby! Bazdmeg!

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.12.17. 12:22:04

1: Freestate hamarabb beért mint bárki más. Én meg jöhettem a vezetőséggel szégyenszemre...
2: Énis meglepődtem, hogy lett végül Pofa be! ebben az évben.
3: Mondtam, hogy a munkahelyemen van szatír, és amint tudtam el is küldtem, merthát a zígéret szépszó.

Avatatlan Sam vagyok a webkettőből. Bazmeg.

Cosmic Gril · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.17. 12:47:12

4: ET hazatelefonálos szmálji akkor sincs. (vagy azt én mondtam?:)

Mert akkor mondhatná, hogy
I'm 3 million light years from home. Fuck off.

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.12.17. 13:20:55

Hát én megpróbáltam aztis, de a picsába a hülye telefonokkal. Spielberg nemveszi fel, énmeg ten thousand kms from him. fuckoff.

Cosmic Girl · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.17. 13:33:09

Mertottmég hajnal van! Próbáld később.
I wish i was Drew Barrymore:)

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.12.17. 13:35:42

Hogy ez nem jutott eszembe... Jó majd később akkor. A kicsi, vagy a nagy Drew?

freestate 2007.12.17. 13:44:03

Jaja, ma korán beértem, de vágod, ezt még otthonról kommentáltam. Azért írtam, hogy amennyiben késnék, akkor nekiálltam filmet nézni, melóba indulás helyett. De hát nem vagyok sikeres ember, nem tehetek meg ilyen csacskaságokat.

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.12.17. 13:45:27

Jaja, mosmár vágom:) Kijössz gyújtani?

Cosmic Girl · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.17. 13:47:26

A kicsi Drew ET miatt, a nagy Drew Tom Green miatt. Logikus.

freestate 2007.12.17. 13:48:03

Megyek, hát. gyújtsuk fel a... azaz meg cigit.

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.12.17. 14:57:53

Értem viszont Torrente? Többirésze? Mikor? Na? Na?

Cosmic Girl · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.17. 15:06:48

uhh, jó, nézem. akkor most.

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.12.17. 15:09:13

Most? deráérsz:( uhh. jóakkor este olvasnikell. jólenne.

Cosmic Girl · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.17. 15:19:04

Te is ráérsz a kommentek számából ítélve:P hú, basszus, mostdebeszóltam.

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.12.17. 15:20:00

Bebe. Igazad is van. Illetve nincs nemérekrá. Úgyhogy felfüggesztem kicsit.

Cosmic Girl · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.17. 15:33:40

Kétségek közt hagysz, egyedül örlődöm majd magányomban, párnákat sírok tele ebben az idegen nagyvilágban... Ezen már csak a Torrente segíthet. A határidőimen meg majd a jószerencse:)

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.12.17. 16:26:36

Najó, akkor addig nézd meg ezt, ha még nem láttad volna:)
www.youtube.com/watch?v=sDsK8ZnmhC4

Cosmic Girl · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.17. 16:50:34

Silence! I kill you. Nagyon sokszor láttam:) És a Waltereseket is bírom.
Tudom, hogy ezek is régiek, de szeretem:
youtube.com/watch?v=0JGHTM5nP7A
youtube.com/watch?v=Fccrd8cMKNA
youtube.com/watch?v=fk7KhIJfNRI

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.12.17. 17:09:33

Ehh. a Robin Williams felét nemértettem. Janemis. Több mint felét:D

Cosmic Girl · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.17. 17:18:33

Ehh. Az íres szövegből én sem értettem sokat, mondhatjuk annyit, amennyitől még éppen élvezhető volt, sokszor megnéztem azt a részt, már elég tiszta.
Happy viszont aranyos:)

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.12.17. 17:26:08

Jaja, így, hogy megnéztem vagy háromszor...:)

Comsic Girl · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.17. 17:28:59

Jaja. Ismétlés a tudás anyja. Hinnye, de bölcs vagyok ma!

Avatatlan Sam · http://egyszervolt.blog.hu/ 2007.12.17. 23:43:30

Nahát, hogy te milyen figyelmes vagy:) köszi. megvolt az egész album valahol, de most egy kicsit kutlászkodnom kéne érte.

Cosmic Girl · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.18. 11:28:16

Ahha, nagyon figyelmes vagyok. Nekem már jó:) Na, ezt átfogalmazom...

Cosmic Girl · http://hetiegyfilm.blog.com/ 2007.12.18. 11:45:43

Valami olyasmi, hogy jó figyelmesnek lenni. Hát ez nem az én napom lesz...
süti beállítások módosítása